Tocht tegen Kanker

Vragen over de Tocht tegen Kanker die niet te maken hebben met het gebruik van de eRoutes app vind je op de website van de Tocht tegen Kanker.

Veelgestelde vragen & antwoorden

Inloggen & Activeren

Je kan de app eRoutes gratis downloaden via de app store. Klik op het besturingssysteem van jouw telefoon om direct te downloaden:

iOS
Android

Dit is het app icoon:

Icoon eRoutes app

Registreer je vervolgens en verifieer jouw e-mailadres zodat je kan inloggen in de app. Zorg dat je de laatste update van de eRoutes app hebt geïnstalleerd als je op 26 juni van start gaat.

Activeer jouw Tocht tegen Kanker deelname door de eRoutes app te openen en onderaan het scherm op ‘Evenementen’ te klikken, kies voor de Tocht tegen Kanker. Klik vervolgens onderaan het scherm op de button ‘Activeren’ en vul jouw activatiecode in. Deze code ontvang je per e-mail.

Je Tocht tegen Kanker is nu geactiveerd en je kan jouw tocht op 26 juni starten via de ‘Start Tocht tegen Kanker’ button die dan verschijnt op het homescherm.

De activatiecode ontvang je vanuit eRoutes.  Afzender: eRoutes, Onderwerp: Tocht tegen Kanker registratie.

Check voor de zekerheid eerst je spambox. Soms komt hij daar in terecht.

Heb je toch echt geen code ontvangen? Stuur ons dan een berichtje.

De activatiecode heb je ontvangen per e-mail vanuit eRoutes. Het zijn 8 hoofdletters, typ deze over in de app om te activeren. Gebruik geen spaties of enters!

Let op, de activatiecode is uniek en werkt bij één app account. Zit je in een team, zorg dan dat je je eigen activatiecode gebruikt.

Lukt het activeren niet? Neem dan even contact met ons op via het contactformulier.

Als je met een groepje samen gaat lopen of fietsen dan kan je het beste de route via één eRoutes account uitzetten en die vervolgens allemaal lopen of fietsen. De andere deelnemers kunnen de route in hun eigen account bijhouden in de app door te kiezen voor ‘Start zonder route’. Hierdoor verschijnt de activiteit ook in het account van de mede-deelnemers. Activeer wel eerst je eigen code, zodat Tocht tegen Kanker zichtbaar wordt op je homescherm.

De eRoutes app

Nee zeker niet. Met de eRoutes app kan je routes uitzetten vanaf elk startpunt. De app maakt gebruik van je huidige GPS locatie om de routes uit te zetten.

Als je in een drukke stad woont en je wilt liever in de natuur wandelen of fietsen, kan je bijvoorbeeld starten op een rustig landweggetje of bij een mooi bos. Zet hier de app dan aan en laat deze je GPS locatie vinden. Vanaf dit punt zet de app dan routes voor je uit. Voor de variatie zou dit juist extra leuk kunnen zijn!

Nee, hiervoor hoef je geen extra kosten te betalen en de eRoutes app kan je ook na de Tocht tegen kanker gewoon blijven gebruiken om routes uit te zetten of een trainingsschema te volgen.

Het kan voorkomen dat het aanbod te beperkt is waardoor de app voor jouw gekozen afstand geen routes kan genereren vanaf de huidige locatie. Probeer het eens vanaf een andere locatie, loop bijvoorbeeld eerst even een paar meter naar de hoek van de straat en probeer het daar opnieuw.

Meer informatie: De eRoutes app maakt voor het uitzetten van de routes o.a. gebruik van Open Street Map gegevens. Op deze kaart wordt door vrijwillige ontwikkelaars wereldwijd aangegeven welke paden o.a. geschikt zijn als wandelpad. Op plekken met veel beschikbare wandelpaden kan de app ook meer verschillende routes uit zetten.

Oriënteren op het aanbod routes vanaf een bepaalde startlocatie kan via www.eroutes.nl. Je kan daar zien wat voor routes vanaf bepaalde startlocaties gemaakt worden.

De batterijduur van een telefoon is sterk afhankelijk van de leeftijd, het model, het merk en het geheugen van de telefoon.

Oudere telefoons hebben vanzelfsprekend ook oudere batterijen. Deze presteren door het vele gebruik minder goed dan toen ze nieuw waren. Bovendien worden door de tijd  batterijspecificaties steeds verder geoptimaliseerd. Daardoor hebben nieuwere telefoons vaak een betere batterijduur.

Onze app vraagt is afhankelijk van GPS & Locatie services, dit zijn functies die meer van een batterij vragen.

We raden je aan om altijd met een volle batterij te vertrekken en voor lange wandelingen, of als je weet dat je batterij snel leeg loopt, een PowerBank (externe batterij) mee te nemen. Zet functies die je tijdens je wandeling niet nodig hebt uit, zoals bijvoorbeeld bluetooth, email synchronisatie en push meldingen.

Merk je dat jouw telefoon nog steeds snel leeg loopt? Dan loont het vaak om eens in je instellingen te duiken. Wellicht kan je hier dingen optimaliseren zodat je een langere batterijduur hebt.

Let op: batterij besparende functies zorgen er op sommige telefoons juist voor dat de app door de telefoon wordt uitgeschakeld omdat deze teveel batterij vraagt.

Wanneer je met iemand anders samen wil wandelen, hardlopen of fietsen is het belangrijk dat één iemand de route via de eRoutes app laat uitzetten en de aanwijzingen volgt en de ander(en) niet.

De andere deelnemers kiezen in de eRoutes app voor ‘Start Tocht tegen Kanker’, zetten de slider ook op dezelfde gekozen afstand, maar starten de activiteit door op de button ‘Start zonder route’ te kiezen.

Dit voorkomt dat er verschillende routes worden uitgezet via verschillende smartphones en iedereen een andere kant op wordt geleid. De app kan namelijk veel verschillende routes uitzetten indien er veel verschillende wegen zijn.

Ja tuurlijk! Je kan nadat je jouw Tocht tegen Kanker event bent gestart en je een afstand hebt geselecteerd ook kiezen voor ‘Start zonder route’. De app tracked je dan onderweg via GPS.

Nee hoor, dat hoeft zeker niet. Je kan de eRoutes app gewoon vrij blijven gebruiken voor wandelen en hardlopen! Op deze manier kun je altijd nieuwe plekken blijven ontdekken!

Het klopt dat de app op dit moment is ingericht op wandelaars en hardlopers. Op zaterdag 26 juni a.s. is deze ook voor fietsers geschikt.

De app houdt geen rekening met stoplichten of korte routes de stad uit en maakt routes tot 60 kilometer. Dus wil je lekker doortrappen? Dan adviseren wij om in de app te kiezen voor ‘start zonder route’ en een eigen route te fietsen. Er kan wel gebruik worden gemaakt van één van de beschikbaar gestelde gpx-bestanden die je kan downloaden. Deze kan je hier terugvinden. Zorg dat je bent ingelogd om de pagina te kunnen bekijken.

Ja, dat kan. Wij zien je prestatie graag voorbij komen. Na het volgen van de tocht kun je er voor kiezen om deze op te slaan en te delen met je vrienden en familie. Er zijn verschillende manieren om je wandeling op te slaan.

– Met een eigen foto via ‘Camera’
– Met een overzicht van jouw route
– Met een overzichtsafbeelding

Maak na jouw tocht een foto met je welverdiende medaille en deel deze op social met #TochttegenKanker, #DanieldenHoedFonds of @danieldenhoedfonds

Tips bij technische issues

Je kan de eRoutes app gewoon weer opnieuw opstarten. Maar voordat je dit doet raden we je aan om zoveel mogelijk apps die je niet gebruikt (ook die op de achtergrond) te sluiten. Zorg ook dat je geen batterij besparende functies aan hebt staan, die zorgen er sneller voor dat je telefoon de app op de achtergrond afsluit.

Start eRoutes vervolgens opnieuw op. Je ziet nu in je scherm de melding: ‘Oeps er is iets misgegaan’. Kies ervoor om de activiteit te hervatten. De route aanwijzingen worden vanaf het punt van uitvallen weer opgepakt.

Ben je per ongeluk al een stukje verder gelopen? Kijk dan in de app naar de kaart en probeer weer terug te komen op een lichtblauw deel van de route, vanaf daar kunnen de gesproken aanwijzingen weer worden opgepakt. Als je weer terug bent op de route hoor je een stem ook zeggen ‘Je bent weer terug op de route’.

Zorg er voor de volgende keer voor dat de instellingen rondom Locatie permissies goed staan ingesteld.

Voor iOS

Optie 1:

1. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Locatievoorzieningen’.
  2. Zorg dat ‘Locatievoorzieningen’ is ingeschakeld.
  3. Scroll omlaag om de eRoutes App te vinden.
  4. Tik op de app en selecteer de optie: ‘Bij gebruik van app’.

Optie 2:

1. Open je ‘Instellingen’
  2. Scroll helemaal naar beneden totdat je de eRoutes app tegenkomt.
  3. Tik op eRoutes
  4. Tik op ‘Locatie’.
  5. Zorg ervoor dat ‘Bij gebruik van de app’ is aangevinkt
  6. Zorg ervoor dat Exacte locatie is ingeschakeld

Let op: Dit kan er anders uitzien per toestel en iOS versie

Voor Android

Optie 1:

1. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  2. Tik op Locatie en houd vast.
  3. Als je Locatie niet kunt vinden: Tik op Bewerken of Instellingen. Sleep vervolgens Locatie naar ‘Snelle instellingen’.
  4. Tik op App-rechten.
  5. Onder ‘Altijd toegestaan’, ‘Alleen toegestaan tijdens gebruik’ en ‘Altijd vragen’ worden de apps weergegeven die de locatie van je telefoon kunnen gebruiken.
  6. Als je de rechten van de app wilt wijzigen, tik je erop en kies je de locatietoegang voor de app. Zorg ervoor dat de eRoutes app onder ‘Altijd toegestaan’ staat.

Optie 2:

1. Zoek het app-icoon op het startscherm van je telefoon.
  2. Tik op het app-icoon en houd dit vast.
  3. Tik op App-info .
  4. Tik op Rechten Locatie.
    Kies de optie: Altijd: De app kan je locatie op elk moment gebruiken.

Let op: Dit kan er anders uitzien per toestel en Android versie.

Een van de volgende tips biedt mogelijk een oplossing:

• Is je telefoon volledig ge-update naar de laatste iOS en Android systeemupdates?
  • Ga naar de App Store of Google Play en controleer of je de eRoutes app kunt bijwerken.
  • Controleer of je audio het bij andere apps wel doet.
  • Heb je het volume van telefoon aan staan? Het schuifje aan de zijkant open?
  • Soms staat je beltoon/belsignaal wel aan maar je audiovolume niet. Probeer vlak nadat je een activiteit bent gestart via de volumeknoppen van je telefoon het volume harder te zetten of ga naar de instellingen van je telefoon om het audiovolume voor meldingen harder te zetten.
  • Staat je telefoon per ongeluk op ‘Niet storen’-modus of in de vliegtuigstand? Je hoort dan geen meldingen of audio van applicaties. Zet deze functies uit.
  • Zet bluetooth uit, hoor je nu wel geluid?
  • Voor iPhones: Ga naar Toegankelijkheid(Accessibility) -> Gesproken materiaal (Spoken Content) -> Stemmen (Voices) -> Nederlands (Dutch) . Hier kan je uit meerdere stemmen kiezen.
  • Verwijder de app van je telefoon en installeer deze opnieuw. (Hiermee verlies je geen gelopen activiteiten of trainingsschema’s in je profiel)
  • Voor iPhones: Voer een harde reset uit op je telefoon. Lees hier hoe dat voor iPhones moet. Door de iPhone te resetten (herstarten) maak je het werkgeheugen leeg, zonder dat je gegevens of apps kwijtraakt.
  • Voor Android: Op een Android telefoon verwijder je met een harde reset alle gegevens van je telefoon en ga je terug naar fabrieksinstellingen. We raden dit niet aan om te doen. Via een soft reset kun je zonder dataverlies je toestel opnieuw opstarten. Zo doe je dit bijvoorbeeld bij een Samsung.

De stem van de navigatie is hetzelfde als de systeemtaal van je telefoon. Als deze in het Engels staat ingesteld, zul je ook een Engelstalige stem horen.

Om dit te veranderen dien je de volgende stappen te ondernemen:

iPhones:

Ga naar Toegankelijkheid(Accessibility) -> Gesproken materiaal (Spoken Content) -> Stemmen (Voices) -> Nederlands (Dutch) . Hier kan je uit meerdere stemmen en talen kiezen.

Android:

Ga als volgt te werk als je instellingen voor tekst-naar-spraak wilt opgeven voor jouw Android telefoon:

• Ga naar de instellingen app van je Android telefoon. Instellingen kun je herkennen aan een tandwiel-icoontje.
  • Selecteer Toegankelijkheid en vervolgens Tekst-naar-spraak-uitvoer.
  • Kies de gewenste engine, taal, snelheid en toonhoogte.

Opmerking : De beschikbare tekst-naar-spraak-engines variëren per type telefoon. De opties kunnen bestaan uit de tekst-naar-spraak-engine van Google, de engine van de apparaat fabrikant en tekst-naar-spraak-engines van derden die je in de Google Play Store hebt gedownload.

Optioneel: Als je een korte demonstratie van spraaksynthese wilt horen, druk je op Afspelen.
Optioneel: Als je spraakgegevens voor een andere taal wilt instellen, selecteer je Instellingen en vervolgens Spraakgegevens installeren. Kies de taal die je wil installeren.

Als het op deze manier niet lukt, raden we je aan om de Google Text-To-Speech applicatie te installeren. Deze app zorgt ervoor dat je tekst uit applicaties kan omzetten naar spraak zodat telefoons deze kunnen voorlezen.

Om de Google Text-to-speech app op je Android toestel te gebruiken, ga je naar Instellingen > Taal & Invoer > Tekst-naar-spraak uitvoer. Selecteer Google Text-to-speech Engine als je favoriete engine.

Op veel Android-toestellen is Google Text-to-speech al ingeschakeld, maar je kan updaten hier naar de nieuwste versie.

Dit heeft vaak te maken met de instellingen van je telefoon. Dit kan je zelf doen om je GPS signaal weer aan de praat te krijgen:

iOS (iPhone)

Controleer eerst of je de app toegang hebt gegeven tot je locatiegegevens.

• Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Locatievoorzieningen’.
  • Zorg dat ‘Locatievoorzieningen’ is ingeschakeld.
  • Scroll omlaag om de eRoutes App te vinden.
  • Tik op de app en selecteer de optie: ‘Altijd’: geeft toegang tot uw locatie zelfs wanneer de app op de achtergrond wordt uitgevoerd.

Let op: Dit kan er anders uitzien per toestel en iOS versie

Verhelpt dit het probleem niet? Probeer dan het volgende:

• Zet je telefoon uit en weer aan.
  • Zet locatiegegevens uit en daarna weer aan. (wacht ongeveer 5 seconden)
  • Zorg ervoor dat je altijd een rechte verbinding hebt naar de lucht.
  • Sluit alle andere apps.
  • Check of je wel een GPS verbinding hebt via een andere app die GPS gebruikt. Je kan hiervoor het beste een andere fitness app gebruiken en niet een navigatie-app zoals Google Maps, Waze of Apple Maps. Navigatie apps maken naast GPS ook gebruik van mobiele torens om je positie vast te leggen op bekende wegen en paden die daardoor de illusie kunnen wekken dat je GPS perfect werkt.

Voer een GPS-reset uit:

• Tik tweemaal op de homeknop. Hierdoor worden alle actieve apps weergegeven.
  • Veeg de schermen van alle apps omhoog om ze te sluiten.
  • Ga vervolgens naar de instellingen en schakel de vliegtuigmodus in.
  • Als je dat hebt gedaan, ga dan naar de Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > en kies ervoor om de netwerkinstellingen opnieuw in te stellen via ‘Herstel netwerkinstellingen’
    (let op: je moet hierna alle wifi-wachtwoorden ook opnieuw invoeren).
  • Zodra je telefoon is gereset, gaat je naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Zet deze uit, en daarna weer aan

Android

Controleer of je de app toegang hebt gegeven tot je GPS gegevens. Ga naar Instellingen > Locatie

Zet daar:

• Draadloze netwerken gebruiken op “aan”
  • GPS-satellieten gebruiken op “aan”.
  • App toegang geven tot locatie:
  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Apps.
  • Tik op de eRoutes App.
  • Veeg van beneden naar boven over het scherm.
  • Tik op Machtigingen.
  • Als het schuifje achter ‘Locatie’ gekleurd is, staan de locatievoorzieningen voor de app aan. Tik op het schuifje om de instelling aan te passen.

Let op: Dit kan er anders uitzien per toestel en Android versie.

Verhelpt dit het probleem niet? Probeer dan het volgende:

• Zet je telefoon uit en weer aan.
    • Zet GPS uit en daarna weer aan. (wacht ongeveer 5 seconden)
    • Zorg ervoor dat je altijd een rechte verbinding hebt naar de lucht.
    • Sluit alle andere apps.
    • Schakel eventuele batterij-besparende instellingen uit.
    • Check of je wel een GPS verbinding hebt via een andere app die GPS gebruikt. Je kan hiervoor het beste een andere fitness app gebruiken en niet een navigatie-app zoals Google Maps. Navigatie apps maken naast GPS ook gebruik van mobiele torens om je positie vast te leggen op bekende wegen en paden die daardoor de illusie kunnen wekken dat je GPS perfect werkt.

Voer een AGPS reset uit:

Zo voer je een “AGPS-reset” uit: Installeer de App GPS Status & Toolbox en ga dan in die app naar Menu > Gereedschappen > A-GPS-staat beheren > Reset

Ondanks dat we maandelijks onze kaarten updaten naar de laatst beschikbare gegevens kan voorkomen dat je route via een eigen weg of niet bestaand pad wordt geleid. Soms mag je hier wel gebruik van maken, maar soms ook niet. Pak dan je mobiel in de hand en probeer met een omweg weer op de route terecht te komen.

Probeer hierbij weer terug te komen op een lichtblauw stuk van de route, zo kan hij de route aanwijzingen weer oppakken. Als je te ver van de route afwijkt (en daarbij bepaalde knooppunten mist) kan het zijn dat de app de route aanwijzingen niet meer goed op kan pakken. Je ziet dan de melding ‘Keer terug naar de route’ in beeld blijven staan. Blijf in dat geval de route zelfstandig volgen aan de hand van de kaart, zonder spraak of tekst begeleiding.

Meer informatie: Onze eRoutes app maakt voor het uitzetten van de routes o.a. gebruik van OpenStreetMap. Op deze kaart worden door vrijwillige ontwikkelaars wereldwijd wegen aangegeven die o.a. geschikt zijn als wandelpad. We updaten maandelijks onze kaarten met de laatste gegevens. Helaas kan het voorkomen dat een wandelpad toch niet meer toegankelijk blijkt te zijn maar dat dit nog niet is aangepast in de kaart die wij gebruiken. Daardoor kan het dus inderdaad voorkomen dat een route wordt uitgezet over (inmiddels) eigen terrein.

Ook wij willen natuurlijk heel graag dat dit soort onjuiste routes aangepast worden. Help ons de routes up to date te houden en stuur een berichtje met een duidelijke vermelding van de straat en/of kruising waar je niet verder kon. Liefst ook ondersteund met foto’s.

Direct zelf een opmerking op OpenStreetMap plaatsen
Je kan ook zelf een opmerking plaatsen op de kaart via OpenStreetMap zodat een vrijwillige ontwikkelaar de wijziging direct kan doorvoeren. Om een opmerking op de kaart te plaatsen klik je op dit icoon aan de linkerzijde: OpenStreetMap OpenStreetMap Opmerking. Beschrijf zo accuraat mogelijk wat er niet klopt aan de kaart. Je opmerking wordt dan gecontroleerd door een vrijwillige ontwikkelaar en doorgevoerd indien nodig. Dit is echter niet in één dag opgelost en terug te zien in de app.

Vervelend dat de GPS niet helemaal goed meegewerkt heeft onderweg. Je kunt in de app routes niet aanpassen of aanvullen, maar je deelname is nog steeds even waardevol.

Dit is de auto-pauze functionaliteit. Deze kan je in/uitschakelen via:

Ik > klik op het tandwieltje > vink auto-pauze aan/uit.

Wanneer auto-pauze is ingeschakeld, pauzeert de app automatisch wanneer je stilstaat en loopt weer verder als je verder loopt. Hierdoor hoef je je activiteit niet steeds handmatig te pauzeren wanneer je stopt.

In sommige gevallen werkt de auto-pauze functie niet goed; bijv. bij slecht GPS ontvangst of bij het veelvuldig stoppen. Je kunt de functie dan beter helemaal uitschakelen om te voorkomen dat de app de hele tijd gepauzeerd blijft.