Run For Kika Lente Fit

Veelgestelde vragen over Run For Kika Lente Fit die niet te maken hebben met het gebruik van de eRoutes app vind je op de website van Run For KiKa.

Veelgestelde vragen & antwoorden

• Schrijf je in op www.runforkika.nl
  • Download gratis de app eRoutes in Google Play of App Store
  • Registreer je in de app
    Kies in de evenmententab voor ‘Run for KiKa Lente Fit’ en voer hier je activatiecode in.
  • Vanaf 21 maart kan je via de button ‘Start Run for KiKa Lente Fit’ routes lopen voor jouw deelname.

Je mag de Run for KiKa Lente Fit lopen waar en wanneer je wilt tussen 21 en 31 maart. Het doel is 21 km te lopen in deze dagen, je mag zelf bepalen hoe je de kilometers verdeelt.

Nee, de route voor de Run for KiKa Lente Fit kan je nu nog niet zien maar je kan wel alvast de app uitproberen door een route uit te zetten. En je kan je activatiecode invoeren in de eRoutes app. Het evenement Run for KiKa Lente Fit is echter pas 21 maart live, dan kan je ook je route kiezen.

De activatiecode kan je nu al invoeren in de eRoutes app. Echter start het evenement op 21 maart 2021.

Ja, je kan ook meedoen zonder internet. Wel moet je de route starten vanaf een plek met internet, zoals WiFi. Als je eenmaal de route hebt gestart kan je deze lopen op de GPS van je smartphone.

Open tussen 21 en 31 maart de eRoutes app en log in. Als je je deelname al geactiveerd hebt in de app zie je in het homescherm nu een paarse button staan met ‘Start Run for KiKa Lente Fit’.

Zie je deze niet? Registreer je dan door onderaan het scherm op ‘Evenementen’ te klikken, kies voor Run for KiKa Lente Fit. Klik vervolgens op de button ‘Activeren’ en vul jouw activatiecode in. Je Run for KiKa Lente Fit is nu geactiveerd en je kan meedoen.

Na het klikken op de ‘Start Run for KiKa Lente Fit’ button kom je op het routescherm, waarbij je de afstand van de route zelf kan bepalen middels de slider bovenin. De app zoekt op basis van afstand en jouw startlocatie naar routes. De app maakt afhankelijk van het aantal beschikbare wegen 1- 3 routes voor je. Bekijk de aangeboden routes, zoom bijvoorbeeld eens in op de kaart, en kies een route die je leuk lijkt om te lopen. De route begint gelijk en jouw Run for KiKa Lente Fit kan beginnen!

Zeker, mag dat! De mobiele app maakt routes vanaf je actuele locatie. Of dat nou voor de deur is of bij een mooi natuurgebied in de buurt. Rij, fiets of loop dus naar je gewenste startpunt en start daar de eRoutes app op.

Wanneer je met iemand anders samen wil wandelen of hardlopen is het belangrijk dat één iemand de route via de eRoutes app laat uitzetten en de aanwijzingen volgt en de ander(en) niet. De andere deelnemers kiezen in de eRoutes app voor ‘Start Run for KiKa Lente Fit’ maar starten de afstand door op de button ‘Start zonder route’ te kiezen.

Of je nu met één iemand samen wandelt of met een team, het is belangrijk dat één persoon de route via eRoutes uitzet en de aanwijzingen volgt. De andere deelnemers kiezen in de eRoutes app voor ‘Start mijn Run for KiKa Lente Fit’ maar starten door op de button ‘Start zonder route’ te kiezen. Dit voorkomt dat er verschillende routes worden uitgezet via verschillende smartphones en iedereen een andere kant op wordt geleid.

Je kan nadat je jouw Run for KiKa Lente Fit bent gestart ook in de app kiezen voor ‘Start zonder route’.

Je kan de eRoutes app gewoon weer opnieuw opstarten. Maar voordat je dit doet raden we je aan om zoveel mogelijk apps die je niet gebruikt (ook die op de achtergrond) te sluiten. Zorg ook dat je geen batterij besparende functies aan hebt staan, die zorgen er voor dat je telefoon de app op de achtergrond afsluit.

Start eRoutes vervolgens opnieuw op. Je ziet nu in je scherm de melding: ‘Oeps er is iets misgegaan’. Kies ervoor om de activiteit te hervatten. De route aanwijzingen worden vanaf het punt van uitvallen weer opgepakt.

Ben je per ongeluk al een stukje verder gelopen? Kijk dan in de app naar de kaart en probeer weer terug te komen op een lichtblauw deel van de route, vanaf daar kunnen de gesproken aanwijzingen weer worden opgepakt. Als je weer terug bent op de route hoor je een stem ook zeggen ‘Je bent weer terug op de route’.

De volgende tips bieden mogelijk een oplossing:

• Is je telefoon volledig ge-update naar de laatste iOS en Android systeemupdates?
  • Ga naar de App Store of Google Play en controleer of je de eRoutes app kunt bijwerken.
  • Controleer of je audio het bij andere apps wel doet.
  • Heb je het volume van telefoon aan staan? Het schuifje aan de zijkant open?
  • Soms staat je beltoon/belsignaal wel aan maar je audiovolume niet. Probeer vlak nadat je een activiteit bent gestart via de volumeknoppen van je telefoon het volume harder te zetten of ga naar de instellingen van je telefoon om het audiovolume voor meldingen harder te zetten.
  • Staat je telefoon per ongeluk op ‘Niet storen’-modus of in de vliegtuigstand? Je hoort dan geen meldingen of audio van applicaties. Zet deze functies uit.
  • Zet bluetooth uit, hoor je nu wel geluid?
  • Verwijder de app van je telefoon en installeer deze opnieuw. (Hiermee verlies je geen gelopen activiteiten of trainingsschema’s in je profiel)
  • Zet je telefoon uit en weer aan.
  • Voor iPhones: Ga naar Toegankelijkheid(Accessibility) -> Gesproken materiaal (Spoken Content) -> Stemmen (Voices) -> Nederlands (Dutch) . Hier kan je uit meerdere stemmen kiezen.
  • Voor iPhones: Voer een harde reset uit op je telefoon. Lees hier hoe dat voor iPhones moet. Door de iPhone te resetten (herstarten) maak je het werkgeheugen leeg, zonder dat je gegevens of apps kwijtraakt.
  • Voor Android: Op een Android telefoon verwijder je met een harde reset alle gegevens van je telefoon en ga je terug naar fabrieksinstellingen. We raden dit niet aan om te doen. Via een soft reset kun je zonder dataverlies je toestel opnieuw opstarten. Zo doe je dit bijvoorbeeld bij een Samsung.

De stem van de navigatie is hetzelfde als de systeemtaal van je telefoon. Als deze in het Engels staat ingesteld, zul je ook een Engelstalige stem horen.

Om dit te veranderen dien je de volgende stappen te ondernemen:

iPhones:

Ga naar Toegankelijkheid(Accessibility) -> Gesproken materiaal (Spoken Content) -> Stemmen (Voices) -> Nederlands (Dutch) . Hier kan je uit meerdere stemmen en talen kiezen.

Android:

Ga als volgt te werk als je instellingen voor tekst-naar-spraak wilt opgeven voor jouw Android telefoon:

• Ga naar de instellingen app van je Android telefoon. Instellingen kun je herkennen aan een tandwiel-icoontje.
  • Selecteer Toegankelijkheid en vervolgens Tekst-naar-spraak-uitvoer.
  • Kies de gewenste engine, taal, snelheid en toonhoogte.

Opmerking : De beschikbare tekst-naar-spraak-engines variëren per type telefoon. De opties kunnen bestaan uit de tekst-naar-spraak-engine van Google, de engine van de apparaat fabrikant en tekst-naar-spraak-engines van derden die je in de Google Play Store hebt gedownload.

Optioneel: Als je een korte demonstratie van spraaksynthese wilt horen, druk je op Afspelen.
Optioneel: Als je spraakgegevens voor een andere taal wilt instellen, selecteer je Instellingen en vervolgens Spraakgegevens installeren. Kies de taal die je wil installeren.

Als het op deze manier niet lukt, raden we je aan om de Google Text-To-Speech applicatie te installeren. Deze app zorgt ervoor dat je tekst uit applicaties kan omzetten naar spraak zodat telefoons deze kunnen voorlezen.

Om de Google Text-to-speech app op je Android toestel te gebruiken, ga je naar Instellingen > Taal & Invoer > Tekst-naar-spraak uitvoer. Selecteer Google Text-to-speech Engine als je favoriete engine.

Op veel Android-toestellen is Google Text-to-speech al ingeschakeld, maar je kan updaten hier naar de nieuwste versie.

De eRoutes app maakt voor het uitzetten van de routes o.a. gebruik van Open Street Map gegevens. Op deze kaart wordt door vrijwillige ontwikkelaars wereldwijd aangegeven welke wegen o.a. geschikt zijn als wandelpad.

Op plekken met veel beschikbare wandelwegen kan de app ook meer verschillende routes uit zetten. Het kan voorkomen dat de beschikbare routes voor bepaalde afstanden vanaf jouw GPS locatie te beperkt zijn om 3 unieke routes te genereren.

Je kan hiermee spelen door een andere startlocatie te kiezen. Loop bijvoorbeeld een paar meter verder en probeer het vanaf daar nog eens.

Het kan voorkomen dat het aanbod te beperkt is waardoor de app voor jouw gekozen afstand geen routes kan genereren vanaf de huidige locatie. Probeer het eens vanaf een andere startlocatie of kies een andere afstand.

De eRoutes app maakt voor het uitzetten van de routes o.a. gebruik van Open Street Map gegevens. Op deze kaart wordt door vrijwillige ontwikkelaars wereldwijd aangegeven welke paden o.a. geschikt zijn als wandelpad. Op plekken met veel beschikbare wandelpaden kan de app ook meer verschillende routes uit zetten.

Oriënteren op het aanbod routes vanaf een bepaalde startlocatie kan via www.eroutes.nl. Je kan daar zien wat voor routes vanaf bepaalde startlocaties gemaakt worden.

Lukt het echt niet om via de Run for KiKa button routes te vinden vanaf jouw locatie en voor de gekozen afstand?  Bepaal dan de route zelf. Kies voor ‘Start zonder route’.

Dit heeft vaak te maken met de instellingen van je telefoon. Dit kan je zelf doen om je GPS signaal weer aan de praat te krijgen:

iOS (iPhone)

Controleer eerst of je de app toegang hebt gegeven tot je locatiegegevens.

• Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Locatievoorzieningen’.
  • Zorg dat ‘Locatievoorzieningen’ is ingeschakeld.
  • Scroll omlaag om de eRoutes App te vinden.
  • Tik op de app en selecteer de optie: ‘Altijd’: geeft toegang tot uw locatie zelfs wanneer de app op de achtergrond wordt uitgevoerd.

Let op: Dit kan er anders uitzien per toestel en iOS versie

Verhelpt dit het probleem niet? Probeer dan het volgende:

• Zet je telefoon uit en weer aan.
  • Zet locatiegegevens uit en daarna weer aan. (wacht ongeveer 5 seconden)
  • Zorg ervoor dat je altijd een rechte verbinding hebt naar de lucht.
  • Sluit alle andere apps.
  • Check of je wel een GPS verbinding hebt via een andere app die GPS gebruikt. Je kan hiervoor het beste een andere fitness app gebruiken en niet een navigatie-app zoals Google Maps, Waze of Apple Maps. Navigatie apps maken naast GPS ook gebruik van mobiele torens om je positie vast te leggen op bekende wegen en paden die daardoor de illusie kunnen wekken dat je GPS perfect werkt.

Voer een GPS-reset uit:

• Tik tweemaal op de homeknop. Hierdoor worden alle actieve apps weergegeven.
  • Veeg de schermen van alle apps omhoog om ze te sluiten.
  • Ga vervolgens naar de instellingen en schakel de vliegtuigmodus in.
  • Als je dat hebt gedaan, ga dan naar de Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > en kies ervoor om de netwerkinstellingen opnieuw in te stellen via ‘Herstel netwerkinstellingen’
    (let op: je moet hierna alle wifi-wachtwoorden ook opnieuw invoeren).
  • Zodra je telefoon is gereset, gaat je naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Zet deze uit, en daarna weer aan

Android

Controleer of je de app toegang hebt gegeven tot je GPS gegevens. Ga naar Instellingen > Locatie

Zet daar:

• Draadloze netwerken gebruiken op “aan”
  • GPS-satellieten gebruiken op “aan”.
  • App toegang geven tot locatie:
  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Apps.
  • Tik op de eRoutes App.
  • Veeg van beneden naar boven over het scherm.
  • Tik op Machtigingen.
  • Als het schuifje achter ‘Locatie’ gekleurd is, staan de locatievoorzieningen voor de app aan. Tik op het schuifje om de instelling aan te passen.

Let op: Dit kan er anders uitzien per toestel en Android versie.

Verhelpt dit het probleem niet? Probeer dan het volgende:

• Zet je telefoon uit en weer aan.
    • Zet GPS uit en daarna weer aan. (wacht ongeveer 5 seconden)
    • Zorg ervoor dat je altijd een rechte verbinding hebt naar de lucht.
    • Sluit alle andere apps.
    • Schakel eventuele batterij-besparende instellingen uit.
    • Check of je wel een GPS verbinding hebt via een andere app die GPS gebruikt. Je kan hiervoor het beste een andere fitness app gebruiken en niet een navigatie-app zoals Google Maps. Navigatie apps maken naast GPS ook gebruik van mobiele torens om je positie vast te leggen op bekende wegen en paden die daardoor de illusie kunnen wekken dat je GPS perfect werkt.

Voer een AGPS reset uit:

Zo voer je een “AGPS-reset” uit: Installeer de App GPS Status & Toolbox en ga dan in die app naar Menu > Gereedschappen > A-GPS-staat beheren > Reset

Ondanks dat we maandelijks onze kaarten updaten naar de laatst beschikbare gegevens kan voorkomen dat je route via een eigen weg of niet bestaand pad wordt geleid. Soms mag je hier wel gebruik van maken, maar soms ook niet. Pak dan je mobiel in de hand en probeer met een omweg weer op de route terecht te komen.

Probeer hierbij weer terug te komen op een lichtblauw stuk van de route, zo kan hij de route aanwijzingen weer oppakken. Als je te ver van de route afwijkt (en daarbij bepaalde knooppunten mist) kan het zijn dat de app de route aanwijzingen niet meer goed op kan pakken. Je ziet dan de melding ‘Keer terug naar de route’ in beeld blijven staan. Blijf in dat geval de route zelfstandig volgen aan de hand van de kaart, zonder spraak of tekst begeleiding.

Meer informatie: Onze eRoutes app maakt voor het uitzetten van de routes o.a. gebruik van OpenStreetMap. Op deze kaart worden door vrijwillige ontwikkelaars wereldwijd wegen aangegeven die o.a. geschikt zijn als wandelpad. We updaten maandelijks onze kaarten met de laatste gegevens. Helaas kan het voorkomen dat een wandelpad toch niet meer toegankelijk blijkt te zijn maar dat dit nog niet is aangepast in de kaart die wij gebruiken. Daardoor kan het dus inderdaad voorkomen dat een route wordt uitgezet over (inmiddels) eigen terrein.

Ook wij willen natuurlijk heel graag dat dit soort onjuiste routes aangepast worden. Help ons de routes up to date te houden en stuur een berichtje met een duidelijke vermelding van de straat en/of kruising waar je niet verder kon. Liefst ook ondersteund met foto’s.

Direct zelf een opmerking op OpenStreetMap plaatsen
Je kan ook zelf een opmerking plaatsen op de kaart via OpenStreetMap zodat een vrijwillige ontwikkelaar de wijziging direct kan doorvoeren. Om een opmerking op de kaart te plaatsen klik je op dit icoon aan de linkerzijde: OpenStreetMap OpenStreetMap Opmerking. Beschrijf zo accuraat mogelijk wat er niet klopt aan de kaart. Je opmerking wordt dan gecontroleerd door een vrijwillige ontwikkelaar en doorgevoerd indien nodig. Dit is echter niet in één dag opgelost en terug te zien in de app.

De batterijduur van elke telefoon is sterk afhankelijk van de leeftijd, het model, het merk en het geheugen van de telefoon.

Oudere telefoons hebben vanzelfsprekend ook oudere batterijen. Deze presteren door het vele gebruik minder goed dan toen ze nieuw waren. Bovendien worden door de tijd  batterijspecificaties steeds verder geoptimaliseerd. Daardoor hebben nieuwere telefoons vaak een betere batterijduur.

Onze app vraagt is afhankelijk van GPS & Locatie services, dit zijn functies die meer van een batterij vragen.

We raden je aan om altijd met een volle batterij te vertrekken en voor lange wandelingen, of als je weet dat je batterij snel leeg loopt, een PowerBank (externe batterij) mee te nemen. Zet functies die je tijdens je wandeling niet nodig hebt uit, zoals bijvoorbeeld bluetooth, email synchronisatie en push meldingen.

Merk je dat jouw telefoon nog steeds snel leeg loopt? Dan loont het vaak om eens in je instellingen te duiken. Wellicht kan je hier dingen optimaliseren zodat je een langere batterijduur hebt.

Let op: batterij besparende functies zorgen er op sommige telefoons juist voor dat de app door de telefoon wordt uitgeschakeld omdat deze teveel batterij vraagt.

De routes en paden worden samengesteld afhankelijk van de omgeving waar je woont. Dit kunnen zowel verharde als onverharde paden zijn. Het is momenteel (nog) niet mogelijk om hier voorkeur in aan te geven.