Avond4daagse - Home Edition

Samen met de KWBN organiseren wij de landelijke Avond4daagse. De meest gestelde vragen over het lopen van de Avond4daagse – Home Edition met eRoutes vind je hier.

Veelgestelde vragen over de Avond4daagse – Home Edition die niet te maken hebben met het gebruik van de eRoutes app vind je op de website van de Avond4daagse.

Veelgestelde vragen & antwoorden

Inloggen & Inschrijven

Oeps, dan gaat iets mis met het verzenden van de verificatiemail.

Heb jij een Server Error gezien nadat je een account hebt aangemaakt? Neem dan even contact op met info@eroutes.com.

Wij verifiëren jouw account vervolgens handmatig waarna je vervolgens wel kunt inloggen en je kunt inschrijven voor de Home Edition.

De betaling voor je inschrijving is gelukt maar je hebt geen bevestigingsmail ontvangen? Dan gaat er helaas iets mis. Check voor de zekerheid eerst je spambox. Soms komt hij daar in terecht.

Als hij ook niet in de spambox zit neem dan even contact met ons op via info@eroutes.com.

Het is belangrijk dat beide e-mailadressen (zowel bij inschrijving als in de app) gelijk zijn aan elkaar, zodat we jou kunnen herkennen als Avond4daagse deelnemer.

Probeer het nog een keer maar ditmaals via www.eroutes.nl. Dit doe je door bij het inloggen op ‘Wachtwoord vergeten’ te klikken en de aanwijzingen te volgen. Vaak lukt het op deze manier wel.

Het account dat je gebruikt hebt bij inschrijving wordt gekoppeld aan je app account.

• Zorg ervoor dat je met hetzelfde eRoutes account inlogt als bij de inschrijving gebruikt is. Log in de app dus niet in met je Facebook of Apple account.
  • Check of je de laatste eRoutes app update hebt gedownload uit de Google Play of App Store
  • Start je telefoon opnieuw op en log opnieuw in
  • Verwijder de app compleet van je telefoon en installeer deze opnieuw (Geen zorgen: hiermee verwijder je geen gegevens uit je eRoutes app account)

Zie je hierdoor nog geen groene Avond4daagse button? Neem dan even contact met ons op.

Als het goed is, is jouw e-mailadres bij de inschrijving aan jouw naam gekoppeld en heb jij een mail daarover ontvangen. Met dat e-mailadres dien je een account aan te maken en vervolgens in te loggen in de mobiele app.

Als je met een groepje samen gaat lopen dan kan je het beste met 1 mobiele telefoon de route kiezen en lopen. De andere lopers kunnen de route eventueel bijhouden in de app door te kiezen voor ‘Start zonder route’. Hierdoor verschijnt de wandeling ook in het account van de mede-lopers. Dit is echter niet verplicht voor het ontvangen van de medaille. Maak er vooral je eigen feestje van!

Dit is geen probleem. Echter, door zelf niet met je kind mee te lopen wordt de activiteit van die wandeling niet op jouw eRoutes account bijgeschreven. Je hebt zelf zo dus geen overzicht meer van de 4 gelopen Avond4daagse wandelingen. Je kan de andere ouder vragen om in te loggen op jouw eRoutes account zodat je alle 4 wandelingen wel compleet hebt.

Dit heeft echter geen consequenties voor het ontvangen van een medaille. Die ontvang je sowieso!

De eRoutes app

Je kan de app downloaden via de app store. Klik op het besturingssysteem van jouw telefoon om direct te downloaden:

iOS
Android

Dit is het app icoon:

Icoon eRoutes app

Nee zeker niet. Met de eRoutes app kan routes lopen vanaf elk startpunt. De app maakt gebruik van je huidige GPS locatie om de routes uit te zetten.

Als je in een drukke stad woont en je wilt liever in de natuur wandelen, kan je bijvoorbeeld starten op een rustig landweggetje of bij een mooi bos. Zet hier de app dan aan en laat deze je GPS locatie vinden. Vanaf dit punt zet de app dan routes voor je uit.

Voor de variatie zou dit juist extra leuk kunnen zijn!

Als ouder/verzorger ben je altijd verantwoordelijk voor jouw kind(eren). Omdat de routes automatisch gegenereerd worden en er onderweg geen verkeersregelaars actief zijn, is een voorwaarde voor deelname aan Avond4daagse – Home Edition dat je als ouder/verzorger meeloopt met jouw minderjarige kind(eren).

De app is in de periode van 29 maart t/m 30 juni op elk tijdstip van de dag te gebruiken voor jouw Avond4daagse – Home Edition wandelingen.

Dit jaar mag je namelijk wandelen wanneer je wilt. ‘s Ochtends, ‘s middags of ‘s avonds, plan een route op een moment dat het jou het beste uitkomt.

Ook als je meewandelt met iemand die de app gebruikt en een route gekozen heeft telt jouw wandeling mee. Om dit je eigen app account op te slaan kan je de app wel aanzetten door de ‘Start zonder route’ te kiezen bij het zoeken van een route.

De wandeling wordt dan door de app via GPS gevolgd en zal dan ook opgeslagen worden als Avond4daagse wandeling in jouw eigen account. Dit is echter niet verplicht.

Jahoor, dat mag. Je mist echter zo wel alle leuke opdrachtjes en informatie die we voor je klaar hebben gezet in de eRoutes app.

Je kan via www.eroutes.nl een route plannen, maken en downloaden ook vanaf een andere locatie. Deze kan je uitprinten en meenemen tijdens het wandelen.

Ook als je met behulp van een geprinte route loopt of je eigen route wandelt telt die gewoon mee als wandeldag. We vertrouwen erop dat je zelf de prestatie van vier dagen wandelen belangrijk genoeg vindt om deze te volbrengen. De medaille ontvang je sowieso.

Dat kan, als je rekening houdt met de regels van het RIVM. Daarbij stellen wij wel de voorwaarde dat er altijd een van jullie ouders meeloopt als je minderjarig bent.

Om beiden je gelopen wandelingen in de app bij te houden kan het beste op 1 mobiel iemand een route volgen en de ander met een andere mobiel de route alleen tracken door de optie ‘Start zonder route’ te kiezen.

Routes die de app voor je klaarzet kan je helaas niet uitprinten.

Je kan wel op www.eroutes.nl een route plannen en deze downloaden als PDF. Je kan deze vervolgens op je telefoon openen en vanuit daar bekijken of uitprinten om als papieren versie mee te nemen onderweg. Je mist zo helaas wel de rustpunten en leuke opdrachtjes en informatie onderweg die in de app worden aangeboden.

Heb je een sporthorloge of gps apparaat? De routes zijn ook te importeren via ene gpx bestand.

Nee, hiervoor hoef je geen extra kosten te betalen en de app kan je ook na de Avond4daagse gewoon blijven gebruiken voor het wandelen en hardlopen.

Het kan voorkomen dat het aanbod te beperkt is waardoor de app voor jouw gekozen afstand geen routes kan genereren vanaf de huidige locatie. Probeer het eens vanaf een andere locatie, loop bijvoorbeeld eerst even een paar meter naar de hoek van de straat en probeer het daar opnieuw.

Je kunt ook starten vanaf school, het huis van een vriendin of vriend of zwaai even naar opa en oma en start vanaf daar!

Meer informatie: De eRoutes app maakt voor het uitzetten van de routes o.a. gebruik van Open Street Map gegevens. Op deze kaart wordt door vrijwillige ontwikkelaars wereldwijd aangegeven welke paden o.a. geschikt zijn als wandelpad. Op plekken met veel beschikbare wandelpaden kan de app ook meer verschillende routes uit zetten.

Oriënteren op het aanbod routes vanaf een bepaalde startlocatie kan via www.eroutes.nl. Je kan daar zien wat voor routes vanaf bepaalde startlocaties gemaakt worden.

eRoutes genereert routes waarop 10% marge zit. Dit betekent dat een 5 kilometer afstand routes kan geven van 4,8 of 5,2 kilometer. Alle afstanden tellen mee als Avond4daagse activiteit, ook als je niet precies 2,5, 5 of 10 kilometer wandelt. Het gaat om de beweging en prestatie!

De stem van de navigatie is hetzelfde als de systeemtaal van je telefoon. Als deze in het Engels staat ingesteld, zul je ook een Engelstalige stem horen.

Om dit te veranderen dien je de volgende stappen te ondernemen:

iPhones:

Ga naar Toegankelijkheid(Accessibility) -> Gesproken materiaal (Spoken Content) -> Stemmen (Voices) -> Nederlands (Dutch) . Hier kan je uit meerdere stemmen en talen kiezen.

Android:

Ga als volgt te werk als je instellingen voor tekst-naar-spraak wilt opgeven voor jouw Android telefoon:

• Ga naar de instellingen app van je Android telefoon. Instellingen kun je herkennen aan een tandwiel-icoontje.
  • Selecteer Toegankelijkheid en vervolgens Tekst-naar-spraak-uitvoer.
  • Kies de gewenste engine, taal, snelheid en toonhoogte.

Opmerking : De beschikbare tekst-naar-spraak-engines variëren per type telefoon. De opties kunnen bestaan uit de tekst-naar-spraak-engine van Google, de engine van de apparaat fabrikant en tekst-naar-spraak-engines van derden die je in de Google Play Store hebt gedownload.

Optioneel: Als je een korte demonstratie van spraaksynthese wilt horen, druk je op Afspelen.
Optioneel: Als je spraakgegevens voor een andere taal wilt instellen, selecteer je Instellingen en vervolgens Spraakgegevens installeren. Kies de taal die je wil installeren.

Als het op deze manier niet lukt, raden we je aan om de Google Text-To-Speech applicatie te installeren. Deze app zorgt ervoor dat je tekst uit applicaties kan omzetten naar spraak zodat telefoons deze kunnen voorlezen.

Om de Google Text-to-speech app op je Android toestel te gebruiken, ga je naar Instellingen > Taal & Invoer > Tekst-naar-spraak uitvoer. Selecteer Google Text-to-speech Engine als je favoriete engine.

Op veel Android-toestellen is Google Text-to-speech al ingeschakeld, maar je kan updaten hier naar de nieuwste versie.

De volgende tips bieden mogelijk een oplossing:

• Is je telefoon volledig ge-update naar de laatste iOS en Android systeemupdates?
  • Ga naar de App Store of Google Play en controleer of je de eRoutes app kunt bijwerken.
  • Controleer of je audio het bij andere apps wel doet.
  • Heb je het volume van telefoon aan staan? Het schuifje aan de zijkant open?
  • Soms staat je beltoon/belsignaal wel aan maar je audiovolume niet. Probeer vlak nadat je een activiteit bent gestart via de volumeknoppen van je telefoon het volume harder te zetten of ga naar de instellingen van je telefoon om het audiovolume voor meldingen harder te zetten.
  • Staat je telefoon per ongeluk op ‘Niet storen’-modus of in de vliegtuigstand? Je hoort dan geen meldingen of audio van applicaties. Zet deze functies uit.
  • Zet bluetooth uit, hoor je nu wel geluid?
  • Verwijder de app van je telefoon en installeer deze opnieuw. (Hiermee verlies je geen gelopen activiteiten of trainingsschema’s in je profiel)
  • Zet je telefoon uit en weer aan.
  • Voor iPhones: Ga naar Toegankelijkheid(Accessibility) -> Gesproken materiaal (Spoken Content) -> Stemmen (Voices) -> Nederlands (Dutch) . Hier kan je uit meerdere stemmen kiezen.
  • Voor iPhones: Voer een harde reset uit op je telefoon. Lees hier hoe dat voor iPhones moet. Door de iPhone te resetten (herstarten) maak je het werkgeheugen leeg, zonder dat je gegevens of apps kwijtraakt.
  • Voor Android: Op een Android telefoon verwijder je met een harde reset alle gegevens van je telefoon en ga je terug naar fabrieksinstellingen. We raden dit niet aan om te doen. Via een soft reset kun je zonder dataverlies je toestel opnieuw opstarten. Zo doe je dit bijvoorbeeld bij een Samsung.

Dit is de auto-pauze functionaliteit. Deze kan je in/uitschakelen via:

Ik > klik op het tandwieltje > vink auto-pauze aan/uit.

Wanneer auto-pauze is ingeschakeld, pauzeert de app automatisch wanneer je stilstaat en loopt weer verder als je verder loopt. Hierdoor hoef je je activiteit niet steeds handmatig te pauzeren wanneer je stopt.

In sommige gevallen werkt de auto-pauze functie niet goed; bijv. bij slecht GPS ontvangst of bij het veelvuldig stoppen. Je kunt de functie dan beter helemaal uitschakelen om te voorkomen dat de app de hele tijd gepauzeerd blijft.

Als je een route loopt zie je bij het starten van de route kleine rode rondjes op de route staan. Dit zijn de virtuele rustpunten.

Als je via ‘Start zonder route’ loopt zie je deze (nog) niet en dus is het bereiken van een virtueel rustpunt een verrassing! Opletten dus en je geluid hard genoeg zetten om de melding van het rustpunt niet te missen.

Een rustpunt wordt aangegeven via een audio boodschap zoals bijvoorbeeld: ‘Je hebt rustpunt 1 bereikt’ en zal ook als apart scherm tevoorschijn komen in de app als je hem bereikt hebt. Open de app om het virtuele rustpunt te bezoeken.

Nee hoor, je kan de route gewoon vervolgen en de wandeling lopen zoals jij wilt. Je kan een virtueel rustpunt ook overslaan door ‘Vervolg route’ te kiezen bij de melding.

Tijdens je wandeling kom je verschillende virtuele rustpunten tegen. Je ziet de rustpunten door middel van een groen rondje aangegeven op je route. Wanneer je een rustpunt hebt bereikt hoor je dit via audio aanwijzingen.

Je bezoekt de virtuele rustpunt door op de button met o.a. de tekst ‘Lees meer’ te klikken. Hierna opent een nieuw scherm waarin je een speciale boodschap te zien krijgt. Na het bezoeken van het rustpunt kan je via de button ‘Wandel lekker verder’  je wandeling vervolgen. Het bezoeken van de rustpunten is niet verplicht.

De virtuele rustpunten wisselen per wandeling. Zorg er dus voor dat je elke wandeldag de juiste wandeling aan klikt bij het begin om alle verschillende rustpunten te zien.

Tip: het is handig en wel zo veilig om tijdens het bezoeken van de virtuele rustpunt even stil te blijven staan.

Om te voorkomen dat je batterij leeg raakt onderweg, raden wij je aan om altijd met een volle batterij te vertrekken. Neem voor de zekerheid (vooral voor langere routes) een externe batterij (Powerbank) mee zodat je je telefoon kan opladen.

Ondanks dat we maandelijks onze kaarten updaten naar de laatst beschikbare gegevens kan voorkomen dat je route via een eigen weg of niet bestaand pad wordt geleid. Soms mag je hier wel gebruik van maken, maar soms ook niet. Pak dan je mobiel in de hand en probeer met een omweg weer op de route terecht te komen.

Probeer hierbij weer terug te komen op een lichtblauw stuk van de route, zo kan hij de route aanwijzingen weer oppakken. Als je te ver van de route afwijkt (en daarbij bepaalde knooppunten mist) kan het zijn dat de app de route aanwijzingen niet meer goed op kan pakken. Je ziet dan de melding ‘Keer terug naar de route’ in beeld blijven staan. Blijf in dat geval de route zelfstandig volgen aan de hand van de kaart, zonder spraak of tekst begeleiding.

Meer informatie: Onze eRoutes app maakt voor het uitzetten van de routes o.a. gebruik van OpenStreetMap. Op deze kaart worden door vrijwillige ontwikkelaars wereldwijd wegen aangegeven die o.a. geschikt zijn als wandelpad. We updaten maandelijks onze kaarten met de laatste gegevens. Helaas kan het voorkomen dat een wandelpad toch niet meer toegankelijk blijkt te zijn maar dat dit nog niet is aangepast in de kaart die wij gebruiken. Daardoor kan het dus inderdaad voorkomen dat een route wordt uitgezet over (inmiddels) eigen terrein.

Ook wij willen natuurlijk heel graag dat dit soort onjuiste routes aangepast worden. Help ons de routes up to date te houden en stuur een berichtje met een duidelijke vermelding van de straat en/of kruising waar je niet verder kon. Liefst ook ondersteund met foto’s.

Direct zelf een opmerking op OpenStreetMap plaatsen
Je kan ook zelf een opmerking plaatsen op de kaart via OpenStreetMap zodat een vrijwillige ontwikkelaar de wijziging direct kan doorvoeren. Om een opmerking op de kaart te plaatsen klik je op dit icoon aan de linkerzijde: OpenStreetMap OpenStreetMap Opmerking. Beschrijf zo accuraat mogelijk wat er niet klopt aan de kaart. Je opmerking wordt dan gecontroleerd door een vrijwillige ontwikkelaar en doorgevoerd indien nodig. Dit is echter niet in één dag opgelost en terug te zien in de app.

Je kan de eRoutes app gewoon weer opnieuw opstarten. Maar voordat je dit doet raden we je aan om zoveel mogelijk apps die je niet gebruikt (ook die op de achtergrond) te sluiten. Zorg ook dat je geen batterij besparende functies aan hebt staan, die zorgen er sneller voor dat je telefoon de app op de achtergrond afsluit.

Start eRoutes vervolgens opnieuw op. Je ziet nu in je scherm de melding: ‘Oeps er is iets misgegaan’. Kies ervoor om de activiteit te hervatten. De route aanwijzingen worden vanaf het punt van uitvallen weer opgepakt.

Ben je per ongeluk al een stukje verder gelopen? Kijk dan in de app naar de kaart en probeer weer terug te komen op een lichtblauw deel van de route, vanaf daar kunnen de gesproken aanwijzingen weer worden opgepakt. Als je weer terug bent op de route hoor je een stem ook zeggen ‘Je bent weer terug op de route’.

Ben je er thuis pas achtergekomen dat de app is uitgevallen? Helaas heb je hierdoor wel onze leuke berichtjes onderweg gemist. Je mag als je wilt de wandeling nog een keer lopen via de juiste button, maar dit hoeft niet! Die keuze is aan jou. Het heeft voor de medaille geen consequenties, die ontvang je sowieso!

Nee hoor, dat hoeft zeker niet. Je kan de eRoutes app gewoon vrij blijven gebruiken voor wandelen en hardlopen! Op deze manier kun je altijd nieuwe plekken blijven ontdekken!

Overige vragen

Het blijft een alternatieve editie, als jij de Avond4daagse dagafstand wil veranderen dan kan dat. Je kan in de app bijvoorbeeld ook elke dag een andere afstand wandelen als je dat graag wil. Maak er je eigen feestje van!

In het inschrijfformulier geef je aan welke afstand je elke dag wil lopen. Maar hou het vooral leuk en uitdagend en maak er je eigen feestje van! Als jij een dag 5 kilometer wil lopen in plaats van 2,5 kilometer dan mag dat hoor!

Tuurlijk mag dat! Als je in de app de Avond4daagse button indrukt kan je ook kiezen om te starten zonder route. Je loopt dan je eigen route, maar de app houdt wel je prestatie bij in kilometers, tijd en snelheid. Ook ontvang je de leuke berichtjes vanzelf in beeld.

Wat vervelend zeg! Griep en op dit moment zelfs een verkoudheid is reden om even binnen te blijven. Je krijgt gewoon een medaille thuis gestuurd, maak je geen zorgen. We gaan ervan uit dat je als je kon de vierde dag gewoon gelopen had en desnoods loop je hem voor je eigen gevoel later alsnog!